top of page

Gamle kornsorter indeholder mere næring samt bedre smag end nye. 

Vi dyrker pt.: ølandshvede, svedjerug, pektusrug, nøgenbyg, spelt, emmer og scalin vårhvede. 

Vi indkøber pt.: enkorn, kamut og quinoa

Ølandshvede

Svensk kornsort
Ølandshvede er en gammel hvedesort fra den svenske ø: Øland. Den blev i 1998 fundet af agronom og forsker Hans Larsson fra Alnap. Kornene var gemt i Den Nordiske Genbank under navnet Ølandsspelt. Det viste sig at være en blanding af hvede og spelt.

Protein
Hvedekornene blev dyrket for sig og i 2003 var den første portion klar til at blive til mel. Det blev en stor succes. Analyserne af Ølandshvede viser et markant højere protein- og glutenindhold. Ølandshvede dyrkes på 8 -10 bedrifter i Danmark; bl.a. her på Falslevgård .

Høst
Ølandshvede er meget nært beslægtet med Spelt. Dette ses bl.a. ved at begge typer på marken får et flot rødbrunt skær i modningsprocessen. Vi høster ca. 3000 kg pr. ha. og kornet i modsætning til spelt kan afskalles i mejetærskeren.

Brød
Ølandshvede er det korn, vi helst selv bager brød af her på Falslevgård - se evt. Falslevgård Favoritbrød.

Goldblume hvede

Goldblume er en gammel tysk hvedesort, der er blevet tyske biodynamiske avleres foretrukne brødhvedesort. Der er i modsætning til Ølandshvede en vinterhvedesort. Tyske biodynamiske bagere foretrækker blandingsmel af en vinter- og en vårhvede. Her anvendes Goldblume. Den har også en stort indhold af glutenprotein (14 - 15 %) og en meget fin smag.

Det er brødhvede som vi forventer os meget af her på Falslevgård. 

 

Svedjerug

Svedjebrug
Svedjerug er blevet dyrket op gennem historien på en ganske særlig måde, nemlig den man kalder svedjebrug. Svedjebrug er den mest primitive form for landbrug, hvor man afbrænder et stykke skov og derefter dyrker jorden i nogle få år.



Næringsstoffer
Kornet bliver sået i asken, som er fuld af næringsstoffer og fri for ukrudt. Man kan derfor høste et højt udbytte. Efter nogle år vil jorden være udpint for næringsstoffer, og der vil igen vokse en masse ukrudt op. I Sverige og Norge blev denne dyrkningsform praktiseret helt op til 1900-talleterfor afbrænder man et nyt stykke skov og begynder forfra.



I arv

For nogle år siden fandt man på næsten mirakuløs vis levedygtige kerner af svedjerugen. Det skete i et gammelt norsk kornlager, hvor nogle få frø lå gemt i tømmerkonstruktionen. Rugen var helt uforædlet, og har været gået i arv fra bonde til bonde, fra far til søn siden oldtiden. Det er dette korn, der nu bliver dyrket på Falslevgård.



Vinterrug
Svedjerug er en vinterrug, der inden høs i august bliver 220 - 240 cm høj. kærnerne en meget små; men har en kraftig rugsmag.



Brød
Pompernikkelbrød bagt af svedjerugmel en nydelse, som man kan blive forfalden til. Se evt. Rugbrød.



 

Emmer - enkorn

Emmer er en urhvede Den er sammen med Enkorn én af de ældste, dyrkede kornsorter i værten. Denne hvedeart med lang stak og med småaks, der for det meste har to blomster hver, dyrkes ikke ret meget i Europa (og når det sker, er det oftest sort emmer). 



På grund af dets ringe glutenindhold er Emmer ikke egnet til fremstilling af fint brød. Emmer giver derimod fuldkornsprodukter en kraftig smag, og kornsorten bliver også brugt i fremstilling af øl, som bliver mørkt, plumret og meget krydret.​

Enkorn
Enkorn er den ældste af de gamle kornarter. Den egner sig fortræffeligt til at blande med spelt, emmer og kæmpe durum. Enkorn har en meget svag glutenstruktur; men egner sig fint til bagning med bageferment og honning/sal, det er vigtigt at lave dejen blød da den langsomt eftersuger og bliver fast.

Indkøb
Vi dyrker ikke enkorn på Falslevgård, men indkøber den fra andre avlere.







 

Spelt

Urhvede
Spelten er nok den mest kendte af "urhvederne". (enkorn - emmer - spelt) Den har fået en velfortjent renæssance og er den mest populære af de gamle kornsorter.

Sundhed
Urhvederne har et naturligt højere indhold af protein, vitaminer, essentielle aminosyrer og mineraler end moderne hvede. Det giver derfor både sundere og mere velsmagende brød.

Dansk klima
Spelten egner sig godt til økologisk dyrkning. Den trives godt i det danske klima og producerer kerner med masser af protein uden at den har samme store behov som almindelig hvede for tilførsel af gødning. Desuden har den dækkede kerner modsat almindelig hvede. Den dækkede kerne betyder, at den er mere hårdfør overfor skadedyr og svampeangreb.

Afskalning
Afskalningen af speltkernen er dog en energi- og tidskrævende proces, der sammen med et lavt høstudbytte er med til at fordyre slutproduktet.

 

Nøgenbyg

Modstandsdygtig sort

Nøgen byg er kendt fra jernalderen og middelalderen i Danmark; men blev fortrængt af sorter med hård skald. Disse sorter var mere modstandsdygtige overfor svampesygdomme og nemmere at vinteropbevare. Dermed forsvandt traditionen med at blande bygmel i rug- og hvedemel. Traditionen er videreført i andre dele af norden, bl.a Norge, Findland og Island.



Kostfibre

Nøgen byg har et særligt højt indhold af kostfibre, som har kolesterolsænkende effekt. Herudover er den ernæringsmæsssig hvede overlegen. Nøgenbyg kan udover til mel, anvendes som risotto, i supper, til grød og gryderetter.



Falslevgård
Vi dyrker her på Falslevgård en gammel nordisk sort, der tidligere har været anvendt til mel. Sorten er genfundet af kornforsker Anders Borgen i Nordisk Genbank. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pektusrug

Rug
Pektusrug er den brødrug, som danske landmænd dyrkede til rugbrødsproduktion fra 1950 til 1970. Rugen giver et mørkt og smagfuldt brød.  

 

Kamut

Hvedesort

Kamut er en gammel hvedesort, der er i slægt med durumhveden. Den blev dyrket i det gamle Egypten ca. 4.000 år før vor tidsregning.

Næringsværdi
Kamut har kæmpekorn og en bedre næringsværdi end hvede. Den er aldrig blevet krydset og derfor forblevet genetisk uforandret. Den er rig på proteiner, vitaminer og mineraler af høj kvalitet, og den er meget velsmagende.

Brød
Smagen af kamut er nøddeagtig. Man smager tydeligt forskellen i brød, bagværk og kogt som hele korn.​ Kamut har kæmpekorn og en bedre næringsværdi end hvede, er aldrig blevet krydset og derfor forblevet genetisk uforandret. Rig på protein, mineraler (jern, natrium, kalium) og vitaminer (niacin, BI, B2, E... ). Smagen er sødlig.



 

Quinoa

Quinoafrø kommer fra Sydamerikas højland. Det dyrkes i 2-3000 meters højde og er rig på mange af de næringsstoffer, vi har brug for. Kernen er glutenfri og anvendes i vores glutenfri melblanding sammen med hirse, boghvede og ris.   



 

bottom of page